BAZA ZAGRÓD EDUKACYJNYCH

Szukaj

 


Kiszenie kapusty w Ostoi Dworskiej

W Izbie Regionalnej w Gościnie u Chłopa Świętokrzyskiego w zagrodzie edukacyjnej Ostoja Dworska Grzegorza Szymańskiego w ramach programu edukacyjnego odbywa się tradycyjne kiszenie kapusty - Wracamy do dawnych zwyczajów, by przybliżyć je dzieciom jak dawniej wyglądało codzienne życie i praca na wsi. Na świętokrzyskiej wsi kapustę od zawsze się jadało. A jej kiszenie było ważnym wydarzeniem w życiu całej rodziny.

 

Przepis na kiszoną kapustę jest prosty. Najpierw trzeba ją poszatkować. Potem na dno beczki - warstwami - wrzuca się kapustę, marchew i czerwonego buraczka oraz przypraw sól, pieprz, liść laurowy - kto co lubi. Następnie boso nogami ugniata się kapustę aż kwas puści. Beczkę ustawia się w ciepłym miejscu, nakrywa się drewnianą pokrywą i dociska ciężkim kamieniem, i „Tak jak zwyczaj Polski każe, co nam jesień niesie w darze. Plony w spichrzach gromadzimy, więc na mrozy poradzimy…”- Serdecznie zapraszamy na zajęcia edukacyjne do Zagrody Edukacyjnej Ostoja Dworska w październiku, które obrazują dawne kiszenie kapusty na świętokrzyskiej wsi.

Grzegorz Szymański 

WSTĄP DO SIECI
Sondy
Jestem