Szczegółowy widok

ZAGRODA SEROWA Gospodarstwo Ekoagroturystyczne OHANADAL

Właściciel: Jolanta Dal
Województwo: podkarpackie
Powiat: Sanok
Gmina: Komańcza
Miejscowość: Osławica
Numer domu: 5
Poczta: 38-543 Komańcza
Telefon: 503559506
Fax: -
Poczta elektroniczna: agroturystyka@ohanadal.pl
Strona internetowa: www.ohanadal.pl
Szerokość geograficzna: 49.2842
Długość geograficzna: 22.0707

Opis:

Zajęcia edukacyjne prowadzone są przez właścicielkę na bazie posiadanego gospodarstwa rolnego.  Czas zajęć wynosi max. do 5 godzin.  Na samym początku właścicielka oprowadza uczestników po gospodarstwie w celu zaznajomienia z jego specyfiką oraz przedstawia zasady BHP. Po krótkiej pogadance na temat robienia sera i zaprawiania mleka podpuszczką następuje wyjście do zagrody i praktyczne warsztaty dotyczące ręcznego udoju kóz. Po powrocie do gospodarstwa odbywa się druga część warsztatów polegająca na samodzielnym smażeniu naleśników z koziego mleka oraz wyrób sera pod okiem doświadczonej serowarki.  Zakończeniem lekcji jest przeprowadzenie quizu.
W organizowanych zajęciach gospodarze chcą zaszczepić miłość do polskiej wsi: pięknej, zdrowej, urodzajnej i żyznej.


Motto przewodnie właścicieli gospodarstwa to : „od hodowli do produkcji” . Stosując się do tego mają pewność produkowania przez siebie dobrej żywności, która jest energią i lekarstwem dla organizmu. We wszystkich wykonywanych pracach gospodarskich stawiają na zgodę z naturą, zdrowie rodziny, przebywających gości i zaopatrujących się w  wiejskie produkty.


Więcej informacji:

Nasze gospodarstwo agroekologiczne  jest prawdziwym gospodarstwem rolnym funkcjonującym na powierzchni 21 ha. Położone jest w dolinie rzeki Osławy kilka kilometrów od Komańczy.  Hodujemy bydło rasy simental oraz kozy rasy alpejskiej.  Na terenie gospodarstwa jest zagroda serowa, w której odbywają się zajęcia z produkcji serów, robienia masła i smażenia naleśników z koziego mleka.

Zagrodę serową stanowi drewniany domek z zadaszoną werandą. Tutaj uczestnicy mogą odpoczywać i spożywać posiłki. W zagrodzie serowej występuje  wystrój nawiązujący do tradycyjnej wiejskiej zagrody z elementami regionalnymi sprzyjający do prowadzenia warsztatów.W ogrodzie znajduje się duża zadaszona wiata na ognisko- zbudowana w stylu łemkowskim nawiązująca do tradycji tego regionu.
Występuje również plac zabaw dla dzieci : zjeżdżalnia, piaskownica, w lecie basen, dwie huśtawki.


Obiekty odgrodzone są od części gospodarskiej. Przydomowy ogródek z warzywami usytuowany w obrębie gospodarstwa również wykorzystywany jest do zajęć.


Nad oborą znajduje się duże pomieszczenie wyposażone w stoły i krzesła  odpowiednio przystosowane do prowadzenia zajęć( quizów, oglądania filmów).  Znajduje się tam również zbiór przedmiotów dawnego użytkowania w gospodarstwie rolnym oraz inne ciekawe rzeczy związane z  tematyką mleczarstwa. Ponadto wedle tradycyjnej receptury pieczemy żytni chleb i razowe bułki. Robimy zsiadłe mleko, masło, śmietanę, przetwory i soki. Współpracujemy z dobrymi okolicznymi rolnikami wymieniając się produktami, wiedzą i umiejętnościami. Dbając, aby nasze działania były spójne i przynosiły wymierne rezultaty oferujemy praktyczne warsztaty ekoedukacyjne, serowarskie, z hodowli zwierząt, pieczenia chleba, robienia soków i przetworów.



Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:

1. Serowarstwo tradycyjne


Powrót
specjalizujemy się w warsztatach serowarskich
-
rodziny z dziećmi
nie